Actueel

Nu ook positieve testuitslagen automatisch gemeld aan huisartsen

Vanaf vandaag ontvangen huisartsen ook een automatisch bericht wanneer hun patiënten positief getest zijn op het coronavirus. Medio maart ging het geautomatiseerd verzenden van vaccinatiemeldingen naar de huisarts al live. Daar wordt deze zeer gewenste oplossing aan toegevoegd. De meldingen worden alleen verzonden na toestemming van de patiënt.

Deze automatische berichtgeving is al langere tijd een wens vanuit zowel de huisartsen als de GGD’en. Dankzij deze geautomatiseerde berichten, weet een huisarts direct of een patiënt die de praktijk bezoekt recent positief is getest. Daarnaast kunnen huisartsen proactief handelen bij patiënten met onderliggend lijden.

De koppeling is een aanpassing op de koppeling met de vaccinatiegegevens. Ook deze geautomatiseerde berichtgeving is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Stichting Inschrijving Op Naam (ION).

Extra informatie voor huisartsen die deze berichten ontvangen

De berichten voor positieve testuitslagen worden verstuurd als een ‘edifact medlab bericht’, met daarin de uitslag volgens het voorschrift voor diagnostische bepalingen vanuit de NHG. Dit betekent dat de test is omschreven met de volgende codering:

  • SCVR/SCVRRA voor een PCR test
  • SCAT/SCATRA voor een antigeensneltest.

De uitslag die bij deze bepaling hoort is “32”, dit staat voor “positief”. Hoe deze informatie aan u getoond wordt hangt af van het Huisartsen Informatie Systeem (HIS) dat u gebruikt. In overeenstemming met de LHV en de gezamenlijke HIS leveranciers is ervoor gekozen deze codering te hanteren. Als u verdere vragen hebt over de inhoud van het bericht raden we aan hierover contact op te nemen met de leverancier van uw HIS.