Veelgestelde vragen
Hier vindt u de veelgestelde vragen over COVID DATA NL, onze partners, het COVID Early Warning Systeem en fijnmazig vaccineren. Staat uw vraag er niet bij, neem dan contact met ons op en wij zullen uw vraag zo goed en snel mogelijk beantwoorden. U kunt eenvoudig contact met ons opnemen via ons contactformulier.
Wat biedt het COVID Early Warning Systeem voor huisartsen?
Huisartsen die deelnemen aan het COVID Early Warning Systeem krijgen de beschikking over twee overzichtelijke dashboards.
COVID EWS Praktijk:
In het COVID EWS Praktijk dashboard kan de huisarts voor de eigen praktijk onder andere raadplegen welke patiënten in de hoog risico scores 5, 4 en 3 vallen, hoe het staat met de COVID besmettingen en vaccinaties en wat de volgorde van urgentie voor vaccinatie (rang) is.
COVID EWS Regio:
In het COVID EWS Regio dashboard kan de huisarts de ontwikkelingen van besmettingen en vaccinaties in de betreffende regio raadplegen.
Wat levert het COVID Early Warning Systeem op?
We voorkomen, beperken of verkorten:
- Besmettingen
- Lange ligduren in het ziekenhuis
- Opnames op de IC
- Druk op en afschaling van reguliere zorg
- Langdurige fysieke schade
- Economische schade
Hoeveel tijd kost het registreren voor het Early Warning Systeem?
- Aanmelden voor de regionale monitor kost enkele minuten
- Het registreren van COVID-besmettingen gebeurt aan de hand van een korte vragenlijst. Dit neemt ongeveer een halve minuut per patiënt in beslag.
Waarom is een Early Warning Systeem (EWS) met COVID-registratie en dashboard nodig?
- De huisarts kan de positief geteste personen en hun familieleden beter begeleiden door vroege interventie, tijdig verwijzen en behandelen.
- Het Early Warning Systeem voorspelt de verwachte zorgvraag in het ziekenhuis, thuiszorg en verpleeghuis op basis van het risicoprofiel
van positief geteste patiënten
Wordt de inzet van de huisarts gecompenseerd?
Voor de deelname aan dit project en registratie van COVID-besmettingen ontvangt de huisarts een NL-COVID registratietarief. Let op, deze regeling loopt tot 1-1-2022.
Hoe worden de gegevens van de huisarts veilig verwerkt?
- De gegevens van de huisarts worden veilig en betrouwbaar verwerkt, geheel in lijn met de AVG wetgeving.
- De gegevens blijven te allen tijde eigendom van de huisarts.
- Verwerkende partij Stizon is ISO 27001 gecertificeerd en voldoet aan NEN norm 7510. Zij hebben meer dan 20 jaar ervaring met gegevensverwerking voor 500 apothekers, 1400 huisartsen en 70 ziekenhuizen en klinisch chemische laboratoria.
- Na registratie ontvangt de huisarts een verwerkers- en dienstverlenersovereenkomst en machtiging.
Wie heeft dit initiatief ontwikkeld?
- De regionale monitor is onderdeel van een COVID Early Warning Zorgpad, dat in opdracht van het ROAZ NHFlevoland is ontwikkeld.
- Opdrachtgevers zijn ROAZ Noord Holland en Flevoland (bestaande uit de voorzitter van de huisartsen, de voorzitter van de
GGD’en en ziekenhuizen in de regio’s Noord-Holland en Flevoland, zorgverzekeraars VGZ en Zilveren Kruis) - Partners zijn COVID DATA en ROS-netwerkpartners ZONH, ELAA, REOS en Readelijn
- COVID DATA bestaat uit Stichting STIZON en Zorg.nl en het ROS-netwerk (www.ros-netwerk.nl)
- Het project is begeleid door een expertgroep van huisartsen, medisch specialisten, leden van het crisisteam en hoogleraren
Hoe registreer ik mijn COVID patiënten in het HIS?
Klik hier voor de handleiding om de patiënten te registreren in het HIS.