Actueel

Meeste twijfelaars nemen alsnog vaccin

‘De meeste mensen die op de eerste dag belden naar de Vaccinatie Twijfel Telefoon misten nog informatie over hun eigen situatie, maar zijn wel bereid om zich alsnog te laten vaccineren. Dat zegt hoogleraar interne geneeskunde bij het Amsterdam UMC Prabath Nanayakkara tegen NU.nl.

Nanayakkara was maandag een van de telefonisten die zogenoemde vaccintwijfelaars te woord stond. Daarnaast was hij eindverantwoordelijk medisch supervisor. “Bijna 90 procent van de mensen belde met hele duidelijke vragen”, vertelt Nanayakkara. “Het zijn mensen die bijvoorbeeld trombose hebben gehad, prednison gebruiken, borstvoeding geven of kinderen van vijftien jaar hebben en niet weten wat ze moeten doen.”

De arts vertelt dat er bellers tussen zaten die maandenlang niet van huis zijn gegaan uit angst om ziek te worden. Volgens Nanayakkara hadden ze vaak bevestiging nodig. “Het zijn geen complotdenkers of zo. Sommige bellers wilden graag uit de mond van een arts horen dat ze het beste een vaccin konden nemen.

Mensen die twijfelen over het nemen van een coronavaccin kunnen dagelijks tussen 8.30 en 16.30 uur bellen met het nummer 088-7555777.

Lees hier het hele artikel op nu.nl