Actueel

Amsterdamse huisartsen gaan ongevaccineerden met hoog risico bellen

Amsterdamse huisartsen gaan ongevaccineerden bellen die een hoog risico lopen op ziekenhuisopname. Met een goed informatief gesprek hopen de artsen twijfelaars over de streep te trekken om een prik te halen. Het begint deze week als proef met twaalf huisartsen. (Bron: AD 21-11-2021 )

Als de methode werkt, heeft het zin om alle Amsterdamse huisartsen te vragen dit te gaan doen, zegt Stella Zonneveld, vice-voorzitter van het crisisteam van alle Amsterdamse huisartsen en medisch directeur van Roha, waarbij tweehonderd Amsterdamse huisartsen zijn aangesloten. In eerste instantie wordt begonnen in de wijken met de laagste vaccinatiegraad van de stad: Nieuw-West (66 procent van de inwoners van 12 en ouder), Zuidoost (68 procent) en Noord (74 procent).

Volgens Zonneveld kunnen er wel mensen worden behoed voor opname omdat de huisarts heel gericht contact zoekt met de kwetsbaarste ongevaccineerden. “We maken gebruik van het early warning systeem, waarbij je als huisarts een besmetting goed kunt afwegen tegen het risico op heel erg ziek worden.”

De bellijsten die huisartsen uitdraaien, staan op volgorde van urgentie. Dus volgens de statistieken heeft patiënt één op de lijst de grootste kans om met covid in het ziekenhuis te belanden. “Als de mensen die bovenaan in de lijst staan, besluiten zich toch te laten vaccineren, scheelt dat echt ziekte voor henzelf en hebben we ook minder ziekenhuisopnames.”

Lees hier het hele artikel in het AD van 21 november 2021